• Rotate
  • 1
24. NEDELJA MED LETOM – leto B / 2018Iz svetega evangelija po Marku.Tisti čas je šel Jezus s svojimi učenci v vasi Cezareje Filípove.

Med potjo je učence spraševal:

»Kaj pravijo ljudje, kdo sem?«

Odgovorili so:

»Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi: Eden od prerokov.«

In vprašal jih je:

»Kaj pa vi pravite, kdo sem?«

Peter mu je odgovoril in rekel:

»Ti si Kristus.«

Strogo jim je prepovedal, da bi to komu povedali.

In začel jih je učiti, da bo Sin človekov moral veliko pretrpeti,

da ga bodo starešine, véliki duhovniki in pismouki zavrgli in umorili

in da bo po treh dneh vstal.

O teh stvareh jim je odkrito govoril.

In Peter ga je potegnil k sebi in mu začel braniti.

On pa se je obrnil, pogledal po učencih in posvaril Petra:

»Poberi se! Proč od mene, satan,

ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!«

Tedaj je poklical k sebi množico skupaj z učenci in jim rekel:

»Če hoče kdo hoditi za menoj,

naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.

Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil;

kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.«(Mr 8, 27-35)

Drage sestre in dragi bratje!

Kakor nekoč tudi danes ljudje marsikaj pravijo o Jezusu. In kakor nekoč tudi danes Njega bolj zanima, kaj pravimo mi, ki smo Njegovi učenci. »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« danes sprašuje tudi nas. In še bolj osebno: »Kaj pa ti praviš, kdo sem?« Ni važno, kaj mislijo, govorijo in delajo drugi. Pomembno je, kaj mislim, govorim in delam jaz.

Jezusu na Njegovo vprašanje ne moremo odgovoriti z besedami. Odgovorimo mu lahko le s svojim življenjem. Naše življenje govori, kdo je Jezus za nas. Naše življenje, naša dela kažejo, kolikšna je naša vera.

Na Jezusovo vprašanje je apostol Peter odgovoril pravilno in nepravilno hkrati. Jezus je res Kristus, vendar ne tak, kot so si ga ljudje takrat predstavljali: kot političnega voditelja in vojaškega poveljnika, ki jih bo osvobodil Rimljanov. Zato je Jezus apostolom tudi prepovedal, da bi o tem govorili drugim. A ko jim je začel razlagati, kakšen Odrešenik je v resnici, je nastal problem. Apostoli se namreč s tem niso strinjali. Tudi danes smo v skušnjavi, da bi iz Jezusa naredili nekaj, kar ni.Da bi presojali Boga po sebi in ne sebe oblikovali po Bogu. Da bi ustvarili Boga po svoji podobi in zamisli in ne obratno. Da bi mislili človeško in ne Božje – da bi gledali z očmi sebičnosti in ne ljubezni.

Apostol Peter je Jezusu nasprotoval, ker je napovedal svoje trpljenje in smrt. Trpljenje je nekaj neprijetnega. Nekaj, na kar ne mislimo, ko načrtujemo prihodnost. A vendar pride prej ali slej. Od nas je odvisno, ali bomo iz trpljenja naredili blagoslov ali prekletstvo. Od nas je odvisno, ali bomo dali našemu trpljenju smisel, ali pa bo nesmiselno.

Jezus pravi: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.« »Če hoče kdo hoditi za menoj ...« - od nas je odvisno, ali hodimo za Jezusom ali ne. Izbira je naša. A če izberemo Njega, moramo tako tudi živeti. Odpovedati se sebi in vzeti križ pomeni zamenjati sebičnost z ljubeznijo. Sebičnost je obsojena na smrt. Samo ljubezen bo obstala. Kar bomo skušali zadržati zase, bomo izgubili; kar bomo iz ljubezni spustili iz rok, bomo rešili. Ljubezen je rodovitna. Ljubezen je vir življenja.

»Če seme ne pade v zemljo in ne umre, ostane samo; če pa umre, obrodi obilo sadu« je dejal Jezus ob neki drugi priložnosti.

Trudimo se biti Njegovi učenci ne le po imenu, ampak z dejanji, z življenjem.                                          Luka Mihevc

Great new costomer Bonus Bet365 read here.
View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes