16. NEDELJA MED LETOM – leto C / 2016Iz svetega evangelija po Luku.Tisti čas je Jezus prišel v neko vas

in žena z imenom Marta ga je sprejela v svojo hišo.

Imela je sestro, ki ji je bilo ime Marija.

Ta je sedla h Gospodovim nogam

in poslušala njegovo besedo,

Marta pa je imela s postrežbo veliko dela.

Pristopila je in rekla:

»Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila samo streči?

Reci ji vendar, naj mi pomaga!«

Gospod ji je odgovoril:

»Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari,

a le eno je potrebno.

Marija si je izbrala boljši del, ki ji ne bo odvzet.«(Lk 10, 38-42)

Drage sestre in dragi bratje!

God Karmelske Matere Božje, ki smo ga obhajali včeraj in ga praznujemo tudi danes, je ena od priložnosti, da se med letom spomnimo Gospodove in naše Matere Marije, ki je seveda samo ena, kljub različnim imenom, ki smo jih ji dali.

Preletimo njene godove in praznike v letu, ki nas spominjajo bodisi na Marijino zemeljsko življenje, bodisi na njeno nebeško posredovanje.

1. januarja praznujemo praznik Marije, Božje Matere;

11. februarja je god Lurške Matere Božje;

25. marca praznujemo praznik Gospodovega oznanjenja, ki sicer spada med Gospodove praznike, vendar se je od nekdaj praznoval tudi kot Marijin praznik;

13. maja je god Fatimske Matere Božje;

24. maja je praznik Marije, Pomočnice kristjanov, ki jo Slovenci poenostavljeno kličemo Marija Pomagaj;

31. maja je praznik Obiskanja Device Marije;

na binkoštni ponedeljek praznujemo praznik Marije, Matere Cerkve, na soboto po prazniku Srca Jezusovega pa je god Marijinega brezmadežnega srca;

16. julija je god Karmelske Matere Božje;

15. avgusta praznujemo največji Marijin praznik, Marijino vnebovzetje ali Veliki šmaren;

22. avgusta je god Device Marije, Kraljice;

8. septembra praznujemo Rojstvo Device Marije ali Mali šmaren;

12. septembra je god Marijinega imena;

15. septembra je god Žalostne Matere Božje;

7. oktobra je god Rožnovenske Matere Božje;

21. novembra je god Darovanja Device Marije;

8. decembra pa je praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije.

Poleg 17 naštetih praznuje dodatne Marijine praznike tudi veliko Mariji posvečenih romarskih svetišč, kot pri nas Brezje, Ptujska Gora idr.

Zakaj Mariji skozi vse leto posvečamo toliko pozornosti? Odgovor na to vprašanje najdemo tudi v odlomkih iz Svetega pisma, izbranih za današnjo nedeljo.

V Prvem berilu smo slišali, kako je Abraham v treh popotnikih prepoznal Boga in mu postregel – dal na razpolago tisto, kar je imel. Tudi Marija je imela odprte oči za Boga; prepoznala je Božjo voljo in dala na razpolago Bogu ne le to, kar je imela, ampak samo sebe – največ, kar je lahko dala. Vse.

Današnje Drugo berilo je odlomek iz Pisma apostola Pavla Kološanom – pisma, ki ga je apostol Pavel napisal vernikom v Kolosah. Slišali smo, da Pavel sebe imenuje služabnik – isto besedo je zase uporabila tudi Marija v svojem odgovoru Bogu po angelu: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se mi po tvoji besedi!« S temi besedami je Marija sprejela za svojega Božji načrt za njeno življenje.

Odlomek evangelija nam je predstavil sestri iz Betanije, ki ju je obiskal Jezus: Marta se je ukvarjala s postrežbo gostov, Marija pa je sedela in poslušala Jezusa, zaradi česar se je Marta pritožila. Jezus ji je na to odgovoril, da si je Marija izbrala boljši del. Njegova in naša Mati Marija pa je izbrala oboje – ni bila samo pozorna poslušalka, ampak tudi pozorna opazovalka in posredovalka. Spomnimo se svatbe v galilejski Kani.

Mariji skozi leto ne posvečamo toliko pozornosti samo zaradi nje, ampak tudi zaradi nas. Marija je namreč naš zgled. Zgled človeka v odnosu z Bogom. Zgled odprtih oči, ušes in srca za Boga. Zgled odgovora na Božji klic. Zgled človekove predanosti Bogu. Zgled posvojitve Božjega načrta zase. In hkrati vzpodbuda, saj vidimo, kaj postane človek, ki ima odprte oči, ušesa in srce za Boga; kaj postane človek, ki odgovori na Božji klic in posvoji Božji načrt zase; kaj postane človek, ki je predan Bogu.

Naj nam Gospodova in naša Mati pomaga, da bomo tudi mi takšni ljudje.Luka Mihevc