• Rotate
  • 1
Iz svetega evangelija po Janezu.Tisti čas je Pilat rekel Jezusu:

»Si ti judovski kralj?«

Jezus mu je odgovoril:

»Praviš to sam od sebe ali so ti drugi povedali o meni?«

Pilat je odvrnil:

»Sem mar Jud?

Tvoj narod in veliki duhovniki so te izročili meni. Kaj si storil?«

Jezus je odgovoril:

»Moje kraljestvo ni od tega sveta.

Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta,

bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom,

toda moje kraljestvo ni od tod.«

Pilat mu je rekel:

»Torej si ti vendarle kralj?«

Jezus je odgovoril:

»Ti praviš, da sem kralj.

Jaz sem zato rojen in sem prišel na svet zato, da pričujem za resnico.

Kdor je iz resnice, posluša moj glas.«(Mr 18, 33b-37)

Drage sestre in dragi bratje!

Jezusovo kraljestvo ni od tega sveta, kot pravi sam. Po njegovih besedah je »vladar tega sveta« hudič. Ne zato, ker bi mu takšno moč dal Bog, ampak zato, ker mu jo je dal človek. Hudičeva oblast nad človekom je odvisna od človeka. Ima je toliko, kolikor mu je da človek. Razlika med Jezusovim kraljestvom, ki ni od tega sveta, in kraljestvom vladarja tega sveta je v tem, da ima slednje omejen rok trajanja. Enkrat ga bo konec. In od takrat bo Jezusovo kraljestvo povsod.

Kot je bistvena razlika med Jezusovim kraljestvom in zemeljskim kraljestvom, je tudi bistvena razlika med Jezusom kot kraljem in zemeljskimi kralji. Tistimi človeškimi. Jezus je svoje življenje dal za nas. Zemeljski kralji življenje drugih uporabljajo ali žrtvujejo za sebe. Pilat, ki je kot upravitelj v imenu rimskega cesarja Tiberija vladal Jezusovi okupirani domovini, je Jezusa obsodil na smrt, čeprav je vedel, da je nedolžen. Hotel se je pač izogniti nevšečnostim, ki bi jih prinesel upor množice, nahujskane od judovskih voditeljev.  

Razlika med Jezusom in voditelji tega sveta je tudi v tem, da Jezus pričuje za resnico, voditelji tega sveta pa resnico običajno prikrojijo v svojo korist. Spomnimo se samo na našega »strica iz ozadja«, ki je pred leti izjavil, da je več resnic. Kar je čisti nesmisel.

Tudi mi smo poklicani, da kot Jezus pričujemo za resnico. Seveda jo moramo najprej poznati. Imeti moramo odprte oči in razum zanjo. To bo izziv v mesecu, ki je pred nami. Smo v času priprave ne referendum o novem Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Naši mediji so že začeli s kampanjo. Vsak dan nas bombandirajo s polresnicami in neresnicami na to temo. Varujmo se, da ne bomo za »sveto resnico« sprejemali vsega, kar nam dnevno servirajo mojstri manipulacije.

                                                                                                          Luka Mihevc

Great new costomer Bonus Bet365 read here.
View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes