• Rotate
  • 1
Iz svetega evangelija po Janezu.Ko je tisti čas množica videla, da tam ni ne Jezusa ne njegovih učencev,

so sami stopili v čolne, odpluli v Kafarnaum in iskali Jezusa.

Ko so ga našli na drugi strani jezera, so mu rekli:

»Učitelj, kdaj si prišel sem?«

Jezus jim je odgovoril in rekel:

»Resnično, resnično, povem vam:

Ne iščete me zato, ker ste videli znamenja,

ampak ker ste jedli kruh in se nasitili.

Ne delajte za jed, ki mine, temveč za jed, ki ostane za večno življenje

in vam jo bo dal Sin človekov; tega je namreč potrdil Oče, Bog.«

Tedaj so mu rekli:

»Kaj naj storimo, da bomo delali Božja dela?«

Jezus je odgovoril in jim dejal:

»Božje delo je to, da verujete v tistega, ki ga je on poslal.«

Rekli so mu:

»Kakšno znamenje boš torej storil, da bomo videli in ti verjeli?

Kaj boš napravil?

Naši očetje so jedli mano v puščavi, kakor je pisano:

›Kruh iz nebes jim je dal jesti.‹ «

Jezus jim je dejal:

»Resnično, resnično, povem vam:

Ni vam Mojzes dal kruha iz nebes,

ampak moj Oče vam daje resnični kruh iz nebes.

Božji kruh je namreč tisti, ki prihaja iz nebes in daje svetu življenje.«

Tedaj so mu rekli:

»Gospod, vselej nam daj tega kruha!«

Jezus jim je dejal:

»Jaz sem kruh življenja.

Kdor pride k meni, gotovo ne bo lačen,

in kdor vame veruje, gotovo nikoli ne bo žejen.«(Jn 6, 24-35)

Drage sestre in dragi bratje!

Ljudje so bili navdušeni, ko jih je Jezus nahranil s čudežno pomnožitvijo kruha in rib. Dobili so idejo, da bi to lahko bila stalna praksa, zato so Jezusa hoteli postaviti za kralja. No, on z njimi ni delil njihovega navdušenja. S svojimi učenci se je umaknil drugam. To smo slišali v odlomku evangelija minule nedelje. Vendar so mu sledili. S trebuhom za kruhom. Ko so ga našli, jim je očital, da ga ne iščejo zaradi znamenj, ki jih je delal, ampak ker so se zastonj najedli.

Ljudje težko vidimo znamenja. Vzrokov je lahko več. Prometne znake, ki so najbolj vsakdanja znamenja, šoferji pogosto namerno spregledamo. Včasih jih ne vidimo tudi zaradi nepozornosti, včasih zaradi slabe vidljivosti, nekateri jih ne vidijo zaradi kratkovidnosti. Tudi med Jezusovimi sodobniki so bili takšni, ki so njegova znamenja namerno spregledali. Zato, da se jim ne bi bilo treba spremeniti. Če vzameš Jezusa zares, se moraš spremeniti. Moraš odložiti starega človeka in obleči novega, kot pravi apostol Pavel, kar smo slišali v drugem berilu. Ljudje pa neradi spreminjamo sebe in svoje navade.

Nekateri Jezusovih znamenj niso videli zaradi predsodkov. Predsodki človeka zaslepijo.

Nekateri so Jezusova znamenja spregledali, ker so bili osredotočeni na kaj drugega, npr. polnjenje želodca, kot v današnjem odlomku evangelija. Nekateri jih niso videli zaradi »kratkovidnosti«. Če neumnežu pokažeš s kazalcem v nebo, bo gledal tvoj prst, pravi kitajski pregovor.

»Ne iščete me zato, ker ste videli znamenja, ampak ker ste jedli kruh in se nasitili«, je očital Jezus ljudem, ki so mu sledili. In jih posvaril: »Ne delajte za jed, ki mine, temveč za jed, ki ostane za večno življenje«.

Današnji odlomek evangelija nas med drugim izziva, da se vprašamo, za katero jed delamo. Kaj nas v življenju motivira? Od česa živimo? S čim se hranimo? S čim tešimo svojo lakoto? Ne le telesne lakote, na katero nas opozarja trebuh in tisto pod trebuhom, ampak tudi duševno in duhovno lakoto, saj je človek celota telesa, duše in duha. S čim tešimo svojo duševno lakoto? S čim svojo duhovno lakoto? Ali ju skušamo potešiti kar s potešitvijo telesne lakote?

Naj nam kruh življenja, ki ga bomo prejeli pri tej sveti maši, odpre oči, da bomo videli in prepoznali znamenja, ki nam jih daje Gospod. Naj nam odpre ušesa, da bomo slišali, kaj nam govori. Naj nam da moči, da mu bomo sledili po poti, na katero nas vabi in ki vodi v potešitev vseh naših lakot.                                          Luka Mihevc

Great new costomer Bonus Bet365 read here.
View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes