• Rotate
  • 1
Iz svetega evangelija po Janezu.Tisti čas je Jezus govoril:

»Jaz sem dobri pastir.

Dobri pastir da svoje življenje za ovce.

Najemnik in tisti, ki ni pastir in ovce niso njegove,

ko vidi, da prihaja volk, ovce pusti in zbeži

- in volk jih pograbi in razkropi -

ker je najemnik in za ovce ni v skrbeh.

Jaz sem dobri pastir

in poznam svoje in moje poznajo mene,

kakor mene pozna Oče in jaz poznam Očeta;

in svoje življenje dam za ovce.

Še druge ovce imam, ki niso iz tega hleva;

tudi tiste moram pripeljati;

poslušale bodo moj glas in bo ena čreda, en pastir.«(Jn 10, 11-16)

Drage sestre in dragi bratje!

Odlomki iz Svetega pisma, ki smo jih slišali, so izbrani za praznik sv. Cirila in Metoda, saj odsevajo Božjo ljubezen do ljudi, ki je odlikovala tudi sveta brata. V prvem berilu nam je Bog po preroku Ezekielu spregovoril s prispodobo pastirja in ovac, ki je bila blizu in razumljiva njegovemu ljudstvu z nomadskimi koreninami. Bistvo prispodobe ni primerjava ljudi z ovcami, ampak primerjava Boga s pastirjem, ki pase na najboljših pašnikih, išče izgubljene ovce, razkropljene vodi nazaj k čredi, neguje ranjene in bolne ter varuje zdrave in krepke.

Kot smo slišali v odlomku evangelija, je isto prispodobo uporabil tudi Jezus zase in s tem razodel, kdo je. Dodal pa je besede: »svoje življenje dam za ovce«.

O premagovanju ovir, vztrajanju kljub trpljenju in pripravljenosti darovati svoje življenje, nam je Bog spregovoril tudi po besedah apostola Pavla v drugem berilu.

Vse to lahko povežemo s svetima bratoma Cirilom in Metodom. Izobražena Grka iz ugledne družine sta se odpovedala politični karieri, ki se jima je obetala, ter odšla oznanjat evangelij slovanskim ljudstvom, ki so zaradi svoje nepismenosti in plemenskega načina življenja veljala za barbarska. S svojim delovanjem sta ne le zasidrala evangelij v njihovih srcih, ampak postavila tudi temelje slovanske kulture in državnosti. Čeprav nista umrla mučeniške smrti, sta pri izvrševanju tega poslanstva darovala svoje življenje, saj sta vztrajala do konca kljub hudemu nasprotovanju politične in cerkvene oblasti. Vendar njuna žrtev ni bila zaman. Ne le zaradi sadov njunega dela za Slovane, pač pa tudi zanju. Kot pravi Jezus: »Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane samo; če pa umre, obrodi obilo sadu«. Sveta brata nam s svojim življenjem govorita, da se odpoved, žrtev, zvestoba in predanost – splačajo. Z odpovedjo, žrtvijo, zvestobo in predanostjo več pridobimo, kot izgubimo. Čeprav pogosto mislimo ravno nasprotno. A to je le prevara greha.

Naj nas sveta brata s svojim zgledom spodbudita, s svojo priprošnjo pri Bogu pa izprosita moč, da bomo sledili njunemu in s tem Jezusovemu zgledu.Luka Mihevc

Great new costomer Bonus Bet365 read here.
View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes