18. NEDELJA MED LETOM – leto C / 2013
Iz svetega evangelija po Luku.Tisti čas je nekdo iz množice rekel Jezusu:

»Učitelj, reci mojemu bratu, naj deli dediščino z menoj.«

On pa mu je rekel:

»Človek, kdo me je postavil nad vaju za sodnika ali delivca dediščine?«

In rekel jim je:

»Pazite in varujte se vsake pohlepnosti,

kajti človekovo življenje ni v premoženju, četudi ga ima kdo obilo.«

Povedal jim je priliko:

»Nekemu bogatemu človeku je polje dobro obrodilo, zato je v sebi razmišljal:

›Kaj naj storim, ker nimam kam spraviti svojih pridelkov?‹

Rekel je: ›Tole bom storil.

Podrl bom svoje kašče in zgradil večje.

Vanje bom spravil vse svoje žito in dobrine.

Tedaj bom rekel svoji duši:

Duša, veliko dobrin imaš, shranjenih za mnogo let.

Počivaj, jej, pij in bodi dobre volje.‹

Bog pa mu je rekel:

›Neumnež!

To noč bodo terjali tvojo dušo od tebe,

in kar si spravil, čigavo bo?‹

Tako je s človekom, ki si nabira zaklade, ni pa bogat pred Bogom.«(Lk 12, 13-21)

Drage sestre in dragi bratje!

Jezusovo svarilo pred pohlepom iz današnjega odlomka evangelija dobro dopolnjujejo druge svetopisemske besede, ki jih najdemo v Prvem pismu apostola Pavla Timoteju: »Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju. Po tem so nekateri hlepeli in tako zablodili proč od vere, s tem pa sami sebi zadali veliko bolečin.« Tudi Jezus je ob neki priložnosti dejal: »Ne morete služiti Bogu in mamonu.« Z mamonom je mišljeno bogastvo, denar. Vprašanje odnosa do denarja je torej vprašanje vere. Na koga ali kaj se v življenju zanašamo? Na kom ali čem gradimo? Komu ali čemu zaupamo? Bogu ali denarju?

V tem kontekstu je finančni zlom holdingov Zvon 1 in Zvon 2 ter posledično njune največje lastnice, mariborske nadškofije, še bolj problematičen. Glavni krivec zanj res ni vodstvo nadškofije, ki zaradi neznanja, naivnosti in neumnosti ni obvladovalo situacije, res pa je tudi, da je izvirni greh vsega odločitev vodstva takratne mariborske škofije, katerega del sta bila tudi oba pred dnevi upokojena nadškofa metropolita, da se loti trgovanja z delnicami in najemanja kreditov za njihov nakup. Finančna neodvisnost škofije in financiranje pastoralnih projektov niso nobeno opravičilo za to, saj cilj ne opravičuje sredstev. Naš odrešenik je Jezus Kristus in ne denar. Temelj, na katerem gradi Cerkev svoje delovanje, mora biti Jezus in ne denar. Denar je lahko pri delovanju Cerkve zgolj sredstvo, nikakor pa ne cilj. V nasprotnem primeru lahko »zablodimo proč od vere in sami sebi zadamo bolečine«, kot pravi apostol Pavel.

Ena od novic, ki je v minulem tednu najbolj odmevala v slovenski javnosti, je gotovo odstop ljubljanskega in mariborskega nadškofa metropolita zaradi njune odgovornosti pri finančnem zlomu mariborske nadškofije. Nekatere je razveselila, druge razžalostila, spet druge razjezila, vse pa presenetila. Prva dolžnost nas katoličanov v situaciji, v kateri se je znašla Cerkev na Slovenskem, je molitev za pastirje Cerkve. Duhovniki potrebujemo vašo molitev! Škofje potrebujejo našo molitev!

Naša druga dolžnost je, da ne nasedamo številnim komentatorjem, ki smo jih lahko slišali v preteklem tednu.

Ne nasedajmo večini medijev, ki bodisi zaradi neznanja bodisi zaradi zlonamernosti s polresnicami ali neresnicami zavajajo slovensko javnost, kar med drugim dokazujejo ulične ankete mimoidočih, ki kažejo, da ljudje ne vedo ravno najbolje, za kaj sploh gre pri vsej stvari.

Ne nasedajmo nekaterim predstavnikom Cerkve, ki so v minulih dneh komentirali odstop nadškofov.

Ne nasedajmo sprenevedanju novega predsednika Slovenske škofovske konference, apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in novomeškega škofa Andreja Glavana, katerega besedičenje smo lahko poslušali na tiskovni konferenci, ki jo je sklical. Izgovori v stilu: »Kača me je zapeljala in sem jedla« - torej: vsega je kriv hudič - niso niti posrečeni niti prepričljivi.

Ne nasedajmo samovšečnemu patru Bogdanu Knavsu, ki se tako rad nastavlja medijskim žarometom in bi glede na svoje izjave potreboval kurz iz ekonomije.

Ne nasedajmo in ne posnemajmo urednika revije Ognjišče, mag. Boža Rustjo, ki se očitno čuti poklicanega, da moralizira – drugim.

Ne nasedajmo ogorčenju dr. Ivana Štuheca, ki je kritiziral papeževo odločitev. Napadel je sicer »vatikanske urade«. Finančni zlom mariborske škofije je raziskovala Kongregacija za škofe, ki je papežu predlagala ukrep. Odkar ga je ta sprejel, to ni več ukrep Kongregacije, ampak papežev ukrep.

Ne nasedajmo flosuli o »obglavljenju slovenske Cerkve«, ki so jo iz Štuhecovih besed izpeljali mediji in jo sedaj dnevno ponavljajo. Glava Cerkve, tudi Cerkve na Slovenskem, je Jezus Kristus in noben škof. Upokojena nadškofa metropolita so dohitele njune odločitve iz preteklosti, ki so bile morda dobronamerne, vendar pa napačne in slabe. Jasno je, da nista glavna krivca, kot sta tudi sama poudarila, jasno pa je tudi, da sta soodgovorna, na kar ju je moral spomniti papež. Upajmo, da z njunim odstopom ni zadeva zaključena in da bodo kaznovani vsi krivci.

In nazadnje: naša dolžnost je, da se iz vse zgodbe nekaj naučimo. Ne pozabimo Božjega sporočila iz Svetega pisma: »Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju. Po tem so nekateri hlepeli in tako zablodili proč od vere, s tem pa sami sebi zadali veliko bolečin.«                                                                                                                 Luka Mihevc, župr.