1. ADVENTNA NEDELJA – leto B – 2014Iz svetega evangelija po Marku.Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem:

»Pazíte in čujte, ker ne veste, kdaj pride čas!

Tako bo kakor s človekom,

ki je zapústil svoj dom in šel na potovanje.

Svojim služabnikom je izróčil oblast, vsakemu svoje opravilo,

vratarju pa je naróčil, naj čuje.

Čujte torej, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar

- zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju ali ob zori -

da vas ne najde spečih, če pride nenadoma.

Kar pravim vam, pravim vsem: Čujte!«(Mr 13, 33-37)Drage sestre in dragi bratje!

Kaj je advent, najbolj veste mame. Ko ste izvedele, da ste noseče, je vaš čas postal čas pričakovanja. Čas sprememb. Čas sprememb v mišljenju, čas sprememb v življenju. Čas negotovosti, morda strahu, čas odpovedi, čas pozornosti, čas hrepenenja, čas veselja, čas načrtovanja … Čas fizičnih in psihičnih sprememb. In čas duhovnih sprememb. Nosečnost v srce ženske vtisne neizbrisni pečat materinstva. Materinstvo žensko duhovno spremeni še pred rojstvom otroka. Jo pripravi na rojstvo otroka.

Tudi advent je neke vrste nosečnost. Čas pričakovanja. Čas sprememb. Čas priprave. Čas osredotočenosti na bistveno in najpomembnejše. Čas pozornosti. Čas budnosti. Vsaj bil naj bi to. Kontracepcija ali splav sta mogoča tudi tu. Vse je odvisno do naših odločitev.

Danes je na znamenju tega časa, adventnem vencu, zagorela prva sveča. Vsako nedeljo ji bo sledila ena več. Kakor jutranji svit, ki naznanja sončni vzhod. Vzpodbuja nas, da bi bilo tudi v nas vedno več svetlobe. Opominja nas, da advent ni pasivno pričakovanje s prekrižanimi rokami, ampak aktivno življenje v ljubezni do Boga, ki se odraža v ljubezni do drugih ljudi. Današnja nedelja hodi z roko v roki s preteklo nedeljo, ko smo slišali: »Vse, kar ste (ali niste) storili kateremu od teh najmanjših, ste (ali niste) storili meni.«

Današnja nedelja je nedelja Karitas. Vaši darovi bodo namenjeni Karitas, ki jih bo razdelila pomoči potrebnim. Tudi to je del adventne priprave.                                          Luka Mihevc, župr.