ROŽNOVENSKA NEDELJA – 2014Iz svetega evangelija po Luku.Tisti čas je bil angel Gabrijel od Boga poslan v galilejsko mesto,

ki se imenuje Nazaret,

k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše,

in devici je bilo ime Marija.

Ko je prišel k njej je rekel:

»Pozdravljena, milosti polna, Gospod je s teboj!«

Pri teh besedah se je prestrašila in je razmišljala, kaj naj pomeni ta pozdrav.

Angel ji je rekel:

»Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu.

Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus.

Ta bo velik in Sin Najvišjega;

Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida,

Kraljeval bo Jakobovi hiši vekomaj in njegovemu kraljestvu ne bo konca.«

Marija pa je rekla angelu:

»Kako se bo to zgodilo, ko moža ne poznam?«

Angel ji je odgovoril:

»Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila,

zato bo tudi Sveto, ki bo rojeno, Božji Sin.

In glej, tvoja sorodnica Elizabeta je tudi spočela sina v svoji starosti;

in to je šesti mesec njej, ki je nerodovitna;

kajti pri Bogu ni nič nemogoče.«

Marija je rekla:

»Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!«

In angel je šel od nje.                                                                         (Lk 1, 26-38)

Drage sestre in dragi bratje!

Povod za razglasitev praznika Rožnovenske Matere Božje je bila pomorska bitka pri Lepantu, ko je združena krščanska vojska premagala mnogo močnejšo turško armado in zaustavila turško prodiranje na Zahod.

V 16. stoletju turški vpadi niso bili več samo roparski, ampak tudi osvajalski pohodi. Turki so močno ogrozili evropske dežele in s tem evropsko civilizacjo. Papež Pij V. si je zelo prizadeval za sklenitev obrambne zveze krščanskih dežel. Ne le vojaške, ampak tudi duhovne. V ta namen je določil post in javne molitve, še posebej molitev rožnega venca. Odločilna bitka med vojsko krščanskih dežel in turško armado je bila na nedeljo, 7. oktobra 1571 pri Lepantu. Tistega dne so bile bratovščine rožnega venca zbrane v goreči molitvi rožnega venca. Čeprav je bila turška armada v veliki premoči, je bila v bitki popolnoma poražena. Še preden je prispela vest o izidu bitke, je papež v videnju spoznal, da je krščanska vojska zmagala. Pohitel je v kapelo in se zahvalil Mariji. Tudi vrhovni poveljnik krščanske vojske, don Juan de Austria, je zmago razglasil za Marijin odgovor na pobožno molitev rožnega venca. Beneški senat je pod sliko bitke dal zapisati: »Ne moč ne orožje ne poveljstvo – vse to nam ni pridobilo zmage, ampak jo je pridobila rožnovenska Marija.«

Že nekaj časa nas pretresajo vesti iz Sirije in Iraka, kjer t. i. Islamska država ruši civilizacijske norme, ki smo jih vajeni. Njen cilj je najprej zavzetje vseh dežel, ki so bile nekoč pod islamom. V Evropi torej najprej do tja, do koder so nekoč segali turški vpadi. V ta okvir sodi tudi Slovenija. Ker pa muslimanom po njihovo pripadajo vsi kraji, kjer živijo ali so kdaj živeli muslimani, je končni cilj Islamske države ves svet. Skrb zbujajoče je, da njeni pristaši niso zgolj lokalni skrajneži iz Bližnjega vzhoda, pač pa tudi Evropejci. In to ne samo Evropejci arabskih ali drugih korenin muslimanske vere, ampak tudi narodnostno čisti Angleži, Francozi, Nemci, Švedi, Avstrijci in – Slovenci. Vprašanje, ki si ga moramo tukaj zastaviti je, kaj tem mladim ljudem manjka v Evropi. Če jim ne bi nekaj manjkalo, se verjetno ne bi šli džihada na Bližnjem vzhodu.

Evropska civilizacija izvira iz grško rimske kulture, oplemenitene s krščanstvom. Je sinteza grške filozofije, rimskega prava in krščanske vere. To so korenine Evrope. Že vsaj stoletje pa uspešno potekajo procesi razkoreninjenja Evrope. Mnogi ideologi so že uspešno poskušali in mnogi še uspešno poskušajo evropsko civilizacijo odrezati od njenih korenin. Vendar drevo brez korenin ne more rasti. Drevo brez korenin se posuši. Evropska civilizacija postaja vse bolj puhla in prazna. Predvsem mladi, ki potrebujejo smisel in identiteto ter se naenkrat zavejo, da so nasedli na plitvini in jim manjka bivanjskega zraka, postanejo lahek plen ekstremistov, ki hočejo nasilno spremeniti svet.

Islam danes ne predstavlja več velike grožnje evropski civilizaciji. Tudi njegove skrajne oblike ne. Glavna grožnja Evropi danes je Evropa sama. Evropska civilizacija ne bo obstala, če ne bo znova našla stika s svojimi koreninami, iz katerih je zrasla. Če ne bo znova aktivirala razuma, pravičnosti in vere. Mesec rožnega venca nas spodbuja k temu.Luka Mihevc, župr.