• Rotate
  • 1
19. NEDELJA MED LETOM – leto A – 2014Iz svetega evangelija po Mateju.

   

Ko se je množica nasitila, je Jezus takoj naročil učencem,

da so šli v čoln in se peljali pred njim na drugo stran;

sam naj bi medtem odpústil množice.

In ko je množice odpústil, je šel na goro, da bi na samem molil.

Ko se je zvečerilo, je bil tam sam.

Čoln pa se je medtem oddáljil že precej stadijev od brega.

Valovi so ga premetavali, kajti pihal je nasprotni veter.

Ob četrti nočni straži je Jezus hodil po jezeru in prišel k njim.

Ko so ga učenci videli hoditi po jezeru, so se vznemirili in rekli:

»Prikazen je.« Od strahu so zavpili.

Jezus pa jim je takoj rekel:

»Bodite pogumni! Jaz sem. Ne bojte se!«

Peter mu je odgovóril in rekel:

»Gospod, če si ti, mi ukaži, da pridem po vodi k tebi.«

On mu je dejal: »Pridi!«

In Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu.

Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal.

Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!«

Jezus je takoj iztegnil roko, ga prijel in mu dejal:

»Malovernež, zakaj si podvómil?«

In ko sta stopila v čoln, je veter ponehal.

Oni pa, ki so bili v čolnu, so se mu poklonili do tal in rekli:

»Resnično, ti si Božji Sin.«(Mt 14, 22-33)

Drage sestre in dragi bratje!

Eden od virov življenja na našem planetu je voda. Brez vode ni življenja, pravi tudi rek. Ne le, da je nujno potrebna za preživetje, je tudi bistveni sestavni del živih bitij. Tudi vsakega izmed nas. Voda predstavlja kar 60 – 70% telesa odraslega človeka. Brez vode ni človeka.

Kar voda v dobesednem pomenu besede pomeni za človeka, voda v prenesenem pomenu besede pomeni za kristjana. Brez vode ni kristjana. Kristjani smo se rodili iz krstne vode. In voda je naše delovno okolje. Naloga kristjana namreč je, da hodi po vodi – ali če uporabim pogostejšo primerjavo – da plava proti toku. To pomeni, da sledi tistemu, kar je prav in dobro in ne tistemu, kar je družbeno sprejemljivo, sprejeto, zaželeno, običajno ali moderno. Tudi za ceno udobja ali priljubljenosti. Biti kristjan pomeni biti načelen, pokončen in svoboden človek. Kristjan ne moreš biti na pol. Ali si ali pa nisi. Krščanstvo ni hobi za prosti čas. Krščanstvo je način življenja. Ne le privatnega, ampak tudi javnega. Kristjan mora biti tudi družbeno angažiran in prepoznaven. Človek, ki je kristjan samo po imenu, ne pa tudi z dejanji, z načinom življenja, je lažnivec. Jezus nam govori: »Vi ste sol zemlje.« Sol jedi izboljša okus. Če sol ni slana, sploh ni sol in je neuporabna. Jezus nam tudi govori: »Vi ste luč sveta. Ne more se skriti mesto, ki stoji na gori. Svetilke tudi ne prižigajo in postavljajo pod mernik, ampak na svetilnik, da sveti vsem, ki so v hiši. Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.« Naša naloga je, da razsvetljujemo temo tega sveta.

Cerkveni očetje so Cerkev primerjali z ladjo, ki pluje na vodi. Mnogi, s hvala Bogu kmalu bivšo predsednico vlade na čelu, pa želijo, da bi bila Cerkev podmornica, ki se je ne vidi in ne sliši. Žal se s tem spogledujejo tudi mnogi kristjani. Ti so podobni zajčku iz basni, ki je šel v trgovino kupit korenček in pivo. Ko ju že misli postaviti na trak pri blagajni, pa se mimo njega prerine lisica. »Vrsta je zadaj!« protestira zajček. Lisica se obrne in reče: »Kdo je to rekel?« In zajček se potuhne. Ko lisica odide, se mimo zajčka prerine volk. »Vrsta je zadaj!« spet protestira zajček. »Kdo je to rekel?« reče volk in zajček se spet potuhne. Ko volk odide, se mimo zajčka prerine medved. Zajček spet zacvili: »Vrsta je zadaj!« Medved se obrne: »Kdo je to rekel?« In zajček se spet potuhne. Ko mu končno uspe plačati, se odpravi skozi gozd do samotne jase, kjer spije pivo. Nato se postavi na štor in zavpije: »Kdo je to rekel? Jaz sem to rekel, jaz!«

Ne bodimo zajci!

        

                                       Luka Mihevc, župr.

Great new costomer Bonus Bet365 read here.
View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes