18. NEDELJA MED LETOM – leto A – 2014Iz svetega evangelija po Mateju.

   

Tisti čas je Jezus slišal za smrt Janeza Krstnika

in se je v čolnu umaknil od tam v samoten kraj, sam zase.

Množice pa so to izvedele in šle iz mest peš za njim.

Ko se je izkrcal, je zagledal veliko množico.

Zasmilili so se mu in ozdravil je njihove bolnike.

Ko se je zvečerilo, so stopili k njemu učenci in rekli:

»Samoten je ta kraj in ura je že pozna;

odpústi množice,

da gredo v vasi in si kupijo hrano.«

Jezus pa jim je rekel:

»Ni jim treba oditi. Vi jim dajte jesti!«

Rekli so mu:

»Tukaj imamo samo pet hlebov in dve ribi.«

Dejal jim je:

»Prinesite mi jih sem!«

In velel je ljudem, naj sedejo po travi,

vzel tistih pet hlebov in dve ribi,

se ozrl v nebo, jih blagoslôvil, razlomil hlebe

in jih dal učencem, učenci pa množicam.

Vsi so jedli in se nasitili ter pobrali koščke, ki so ostali,

dvanajst polnih košar.

Teh pa, ki so jedli, je bilo okrog pet tisoč mož,

brez žená in otrok.(Mt 14, 13-21)Drage sestre in dragi bratje!

Noben človek na tem svetu ni popoln. Noben človek na tem svetu nima vsega. Vsakemu nekaj manjka. Le da včasih ne vemo, kaj. Osredotočeni smo na tisto, kar mislimo, da nam manjka, spregledamo pa tisto, kar nam v resnici manjka.

Učenci v današnjem odlomku evangelija so mislili, da jim manjka hrane za ljudi. V resnici jim je manjkala vera. Vera, da lahko Jezus nekaj naredi. In vera, da lahko nekaj naredijo tudi sami. Če ti dve vrsti vere združimo, lahko nastane čudež. Skupaj z Bogom delamo čudeže. In Bog želi delati čudeže skupaj z nami. Sodelovanje je princip Božjega delovanja.

»Ni jim treba oditi. Vi jim dajte jesti!« je odgovoril Jezus na predlog učencev, naj odpusti zbrane, da si bodo šli kupit hrano. A učenci so imeli samo pet hlebov in dve ribi. Ko so jih na Jezusovo pobudo dali njemu, jih je On vzel, molil, jih blagoslovil, razlomil in dal učencem, ti pa so jih razdelili množici. Vseh nekaj tisoč ljudi je jedlo in se najedlo. Ostankov je bilo za dvanajst polnih košar.

Noben človek na tem svetu ni brez vsega. Vsak ima nekaj. Vsak od nas ima vsaj pet hlebov in dve ribi v takšni ali drugačni obliki, ki jih lahko da na razpolago Bogu in drugim. Za ta korak pa moramo najprej obrniti hrbet sebičnosti, se odpovedati želji, da bi svojih pet hlebov in dve ribi imeli samo zase. Za ta korak potrebujemo tudi vero, da lahko Bog nekaj naredi s temi petimi hlebi in dvema ribama in vero, da lahko skupaj z Njim s petimi hlebi in dvema ribama nekaj naredimo tudi mi. Za ta korak se moramo tudi odločiti. In za ta korak potrebujemo pogum. In za pogum potrebujemo samozavest, ki temelji na prepričanosti, ta pa na kritičnem razmisleku. Pomembno je, da človek razmišlja s svojo glavo in ne z glavami drugih. Pomembno je, da si ustvarimo lastno prepričanje na podlagi kritičnega razmisleka o tem, kar slišimo – in ne da to, kar slišimo, papagajsko ponavljamo. Pranje možganov ni le greh tistega, ki to počne, ampak tudi greh tistega, ki dovoli, da mu to počnejo.

V petek sem se udeležil protestnega shoda pred parlamentom v podporo Janezu Janši. Ker ne verjamem medijski, politični in sodni propagandi proti njemu. In ker verjamem, da lahko s kritičnim razmislekom, argumentirano razpravo in z navzočnostjo na nenasilnem protestu pomagam nekaj spremeniti v naši družbi, ki zaudarja po gnilobi laži, ki je stara že več kot petdeset let in rojeva vedno nove laži. Bog nam pomagaj!

        

                                      Luka Mihevc, župr.