6. NEDELJA MED LETOM – leto B / 2018Iz svetega evangelija po Marku.Tisti čas je k Jezusu prišel gobavec in ga na kolenih prosil:

»Če hočeš, me moreš očistiti.«

Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel:

»Hočem, bodi očiščen!«

Gobe so takoj izginile in bil je očiščen.

Jezus ga je brž s strogimi besedami poslal ven in mu rekel:

»Glej, da nikomur nič ne poveš,

ampak pojdi, pokaži se duhovniku

in daruj za svoje očiščenje, kar je zapovedal Mojzes, njim v pričevanje.«

Ko pa je ta šel ven, je začel na vsa usta oznanjati in pripovedovati,

kaj se je zgodilo, tako da Jezus ni mogel več javno v mesto,

ampak je bival zunaj na samotnih krajih.

In vendar so od vsepovsod prihajali k njemu.(Mr 1, 40-45)

Drage sestre in dragi bratje!

Jezus nas danes uči, kakšen naj bo naš odnos do izobčenih iz družbe. Gobavost je v njegovem času pomenila natanko to. Človek, ki je zbolel za to boleznijo, je bil, kot smo slišali v prvem berilu, izgnan iz skupnosti. Bolezen je bila namreč nalezljiva in praktično neozdravljiva. Poleg tega so bili Judje prepričani, da je bolezen kazen za greh, ki ga je storil človek. Zato je bilo izobčenje posledica ne le zdravstvenega, ampak tudi verskega predpisa. Obolelega je duhovnik razglasil za nečistega. Zapustiti je moral skupnost, svojo družino, nositi znamenja svoje bolezni in na svoje stanje tudi glasno opozarjati, da so se mu lahko ljudje že na daleč izognili. Da jih ne bi telesno in duhovno okužil, ga niso spustili v svojo bližino. Nikomur pa niti na misel ni padlo, da bi se mu približal sam. Če bolnik ne bi upošteval predpisov, bi ga doletela smrt s kamenjanjem.

In kaj je storil Jezus, ko je eden takih prekršil prepoved približevanja? Ne le, da mu je dovolil, da je prišel do njega, pač pa je celo iztegnil roko in se ga dotaknil. Zasmilil se mu je, smo slišali.

Sočutje je odnos, ki naj bi ga gojili do drugih. Gobavost ali druge bolezni danes načeloma niso več razlog za izobčenost iz družbe. Nas pa zato cela vrsta drugačnosti vzpodbuja k zavračanju drugih. Od narodne pripadnosti, ki je drugačna od naše, verske pripadnosti, ki je drugačna od naše, do politične pripadnosti, ki je drugačna od naše. In še bi lahko našteval. Veliko ljudi je, nad katerimi danes vihamo nos. Jezus nas uči, da to ni prav.

Tisti, ki izobčijo druge zaradi svojih predsodkov, sami sebe izobčijo iz občestva z Bogom.                                           Luka Mihevc