• Rotate
  • 1
5. NEDELJA MED LETOM – leto A / 2017Iz svetega evangelija po Mateju.Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem:

»Vi ste sol zemlje.

Če pa se sol pokvari, s čim naj se solí?

Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo.

Vi ste luč sveta.

Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti.

Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik,

temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši.

Tako naj vaša luč sveti pred ljudmi,

da bodo videli vaša dobra dela

in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«(Mt 5, 13-16)

Drage sestre in dragi bratje!

Da bi Jezus pojasnil, kakšna je naloga njegovih učencev, kristjanov, v svetu, je kot prispodobo uporabil sol in luč.

Oboje je del našega vsakdana. Sol je sestavni del naše prehrane. Kot začimba daje hrani boljši, polnejši okus. Kot konzervator varuje hrano pred pokvarljivostjo. Kot posip na cesti nas varuje pred zdrsi.

Luč pa razsvetljuje vse okoli sebe, omogoča, da vidimo tudi po sončnem zahodu, ponoči daje stvarem obliko in barvo, jih odkriva, nas usmerja.

Sol in luč je Jezus izbral, da bi nam razložil, kakšen je naš poklic, naše poslanstvo. Kot nam sol in luč služita, tako smo tudi kristjani poklicani in poslani, da služimo. Da z besedami in dejanji varujemo pred neokusnostjo, pokvarjenostjo in zdrsi; da razsvetljujemo, odkrivamo in usmerjamo. Vsega tega ne zmoremo samo z lastno močjo; za to moramo sodelovati z Božjo močjo, z Božjo milostjo. Biti moramo »na liniji z Bogom«. To pa pomeni vsakdanjo molitev in reden prejem zakramentov, predvsem sv. evharistije, sv. maše in sv. spovedi. Šele to nam omogoča, da smo res kristjani, Kristusovi učenci, in da tako tudi živimo.

V prvem berilu smo slišali nekaj konkretnih napotkov: »Daj lačnemu svoj kruh in pripelji uboge brezdomce v hišo. Kadar vidiš nagega, ga obleci, in ne potuhni se pred svojim rojakom.« Odpravi zatiranje iz svoje srede, kazanje s prstom in varljivo govorjenje. Daj lačnemu, kar imaš sam rad in reveža nasiti.

Služenje bližnjim z dobrimi deli, k čemur nas vabi Bog, pa mora biti v službi oznanjevanja Božje skrbi, dobrote in ljubezni do vsakega človeka. Ne delajmo dobrih del zaradi sebe – da bi se mi dobro počutili ali da bi nas drugi hvalili. Naša dobra dela morajo biti način oznanjevanja, morajo biti naša veroizpoved. Kot pravi Jezus: »Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«                                             Luka Mihevc

Great new costomer Bonus Bet365 read here.
View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes