• Rotate
  • 1
3. NEDELJA MED LETOM – leto A / 2017Iz svetega evangelija po Mateju.Ko je Jezus slišal, da so Janeza vrgli v ječo, se je umaknil v Galilejo.

Zapustil je Nazaret in se nastanil v Kafarnaumu,

ki leži ob jezeru, v Zabulonovi in Neftalijevi pokrajini,

da se je izpolnilo, kar je bilo povedano po preroku Izaiju:

›Dežela Zabulonova in dežela Neftalijeva,

ob poti k morju, onkraj Jordana, poganska Galileja!

Ljudstvo, ki je sedelo v temi, je zagledalo velíko luč;

in njim, ki so prebivali v deželi smrtne sence, je zasijala svetloba.‹

Od tedaj je Jezus začel oznanjati in govoriti:

»Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo.«

Ko je hodil ob Galilejskem jezeru, je zagledal dva brata:

Simona, ki se je imenoval Peter, in njegovega brata Andreja.

Metala sta mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča.

Rekel jima je:

»Hodita za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi.«

Takoj sta pustila mreže in šla za njim.

In ko je šel od tam naprej, je zagledal dva druga brata:

Jakoba, Zebedęjevega sina, in njegovega brata Janeza,

ki sta s svojim očetom Zebedęjem v čolnu popravljala mreže.

Poklical ju je in onadva sta takoj pustila čoln in očeta ter šla za njim.

Jezus je hodil po vsej Galileji.

Učil je po njihovih shodnicah in oznanjal evangelij kraljestva.

Ozdravljal je vsakovrstne bolezni in vsakovrstne slabosti med ljudstvom.(Mt 4, 12-23)

Drage sestre in dragi bratje!

Obhajamo molitveno osmino za edinost med kristjani. Prav je, da je ne razumemo samo kot vzpodbudo k edinosti med različnimi Cerkvami in cerkvenimi skupnostmi, pač pa tudi čisto konkretno k edinosti v naši Cerkvi, v naši župniji. K temu nas vzpodbuja tudi Bog po svoji besedi v odlomkih iz Svetega pisma, izbranih za današnjo nedeljo.

V drugem berilu smo slišali apostola Pavla, ki je izvedel za prepiranje med verniki v Korintu, zato jih svari, naj med njimi ne bo razprtij. Pravi: »V mislih imam to, da ta ali oni izmed vas pravi: »Jaz sem Pavlov, jaz Apolov, jaz Kefov, jaz pa Kristusov.« Mar je bil Kristus razdeljen? Mar je bil Pavel križan za vas? Mar ste bili krščeni v Pavlovo ime?« Kakor Korinčane Bog po apostolu Pavlu tudi nas spominja, kdo in kaj smo ter zaradi koga in česa smo tukaj. Ne zaradi tega ali onega župnika, tudi ne zaradi te ali one obveznosti ali občutka dolžnosti, pač pa zaradi Kristusa. Smo kristjani, Kristusovi učenci, in to mora biti razvidno iz našega življenja – iz naših misli, besed in dejanj. (Nalašč govorim v prvi osebi množine, ker mislim tudi sebe in najprej sebe.)

Kaj pomeni biti kristjan, Kristusov učenec, nam je povedal Jezus v odlomku evangelija. »Spreobrnite se!« Spreobrniti se pomeni obrniti se k Bogu. Pravzaprav vedno znova obračati se k Bogu, saj vedno znova padamo in mu obračamo hrbet.

Kaj pomeni obrniti ali obračati se k Bogu, nam Jezus razloži s svojim vabilom: »Hodi za menoj!« On je pred nami prehodil to pot. Pravzaprav je On pot. Kot pravi sam: »Jaz sem pot, resnica in življenje.« Njegove besede in Njegova dejanja so naši smerokazi, naše markacije. So pot do cilja, h kateremu smo namenjeni in ki ga želimo doseči, čeprav tolikokrat hodimo v nasprotno smer. Vsi. Zato smo dani drug drugemu, da si pomagamo in se vzpodbujamo. Zato je Jezus ustanovil Cerkev. Skupaj nam bo namreč lažje uspelo. Če se bomo skupaj trudili hoditi za Jezusom ter pri tem drug drugega vzpodbujali in si pomagali, bo tudi nad nami »zasijala svetloba«, kot smo slišali v prvem berilu: »Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč, nad prebivalci v deželi smrtne sence je zasijala svetloba.«

Ob svoji vrnitvi v vašo župnijo vas prosim, da se skupaj zavemo, kdo in kaj smo, ter zakaj in zaradi koga smo tukaj.                                           Luka Mihevc

Great new costomer Bonus Bet365 read here.
View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes